top of page
kattunger

Kattungeprogram

Ved Bergen Katteklinikk ønsker vi å gi deg som har fått ny kattunge et tilbud som inkluderer anbefalte helsekontroller og rutinebehandlinger kattens første leveår. Kattungeprogrammet er for kattunger opptil 5 måneders alder.

 

Vårt kattungeprogram inkluderer:

  •      Gjenntatte helseundersøkelser i vekstperioden (første anbefalt ved ca 3 måneders alder)

  •      Grunnvaksinering (nødvendige kattungevaksiner og etter fylte 6 måneder) 

  •      ID-merking med microchip registrert i DyreID

  •      Kastrering i perioden 4 - 8 måneder

  •      Tannfellingskontroll ved ca 7 måneders alder

  •      Veiing og vurdering av vekst ved alle undersøkelser

  •      Resepter på nødvendig antiparasitt behandling (ormekur, flåttmiddel)

 

Det er mye som skjer det første året og utviklingen skjer i rasende fart.

Ved kattungens første helsekontroll setter vi av ekstra tid (30 minutter), slik at kattungen har mulighet til bli trygg på klinikken, dyrlegen får god tid til å undersøke kattungen og du får mulighet til å stille alle spørsmål du måtte ha.

Ved å gjennomføre en del faste helsekontroller første leveår kan vi lettere passe på at kattungen vokser og utvikler seg som normalt.

 

Vi anbefaler å ID-merke kattungen ved første helsekontroll. ID-merkingen er den beste måten å sikre at eier og katt kan gjenforenes dersom kattungen forsvinner fra hjemmet. Flere forsikringsselskap har krav om ID-merking for å få forsikret katten sin. Vi anbefaler å forsikre (eller ha en annen økonomisk plan klar) så fort man har overtatt kattungen. Uhell og sykdom kan komme når som helst.

 

Alle kattunger bør grunnvaksineres mot kattepest (parvovirus) og katteinfluensa (felin herpesvirus og calicivirus). Grunnvaksinen består av 2 vaksiner gitt med ca 4 ukers mellomrom og revaksine etter fylte 6 måneder. I forbindelse med vaksineringen får katten en helseundersøkelse. Les mer om våre vaksinerutiner her.

 

Katter som ikke skal brukes i planlagt avl bør kastreres. Kastrasjon av både hunn- og hannkatter er viktig for å hindre uønskede kattunger og redusere populasjonen av eierløse katter. Kastrerte katter lever lengre og holder seg friskere, de er mindre utsatte for smittsomme sykdommer og skade. Alle katter som skal ut og gå på egen hånd skal kastreres før de slippes ut. Vi anbefaler kastrering i perioden fra ca 4 måneders til 8 måneders alder.

 

Kattunger er født uten tenner, melketennene bryter frem ved ca 3 ukers alder og når katten er 3-4 måneder gammel begynner den å felle melketenner og få sine permanente tenner. Tannfelling er ferdig rundt ca 6 måneders alder. Hos de fleste foregår tannfellingen som forventet, men i enkelte tilfeller kan problemer oppstå. Eksempler på tannproblemer vi ser hos kattunger er melketenner som ikke faller ut, bittfeil, tenner som mangler eller ekstra permanente tenner og juvenile tannkjøttbetennelser. Vi ser i kattens munn ved alle helsekontroller, men anbefaler en ekstra sjekk i perioden rett etter tannfellingen normalt skal være ferdig.

 

Kattunger kan få spolorm fra kattemoren og det anbefales at alle kattunger behandles mot spolorm ved 3, 6 og 9 ukers alder. Vi vet at ikke alle kattunger har fått anbefalte ormekurer før de kommer til ny eier. Ved første helsekontroll diskuterer vi behovet for videre parasittbehandling.

Flåttmiddel kan være aktuelt for de kattungene som luftes i bånd eller som begynner å gå ut etter kastrering.

Pris* kattungeprogram Bergen kattungeprogram:

Hannkatt: 4270 kr 

Hunnkatt: 5400 kr**

*Kattungeprogrammet betales i sin helhet ved første konsultasjon.

 

**Hunnkatter tilbys i tillegg en postoperativ kontroll ca 1 uke etter operasjon. 

Sårbeskyttelse som body eller halskrage til bruk etter kastrering er ikke inkluder i programmet og må eventuelt kjøpes i tillegg (pris: body kr 320 og halskrage kr 220).

Hvit kattunge
bottom of page