top of page

Overvekt og fedme hos katt

Overvekt blant kjæledyr er et stadig økende problem, og er det vanligste helseproblemet i kjæledyrspraksis. Faktisk er opp til 50 % av katter over idealvekt for rase, alder og kjønn.

Et dyr anses som fet når det veier 15% mer enn idealvekten. For en katt som har en idealvekt på 4kg, tilsvarer dette en vektøkning på ”bare” 600 gram. Vektøkning skjer vanligvis når katter inntar for mange kalorier og ikke får nok mosjon. Men andre faktorer er blant annet aldrene dyr som blir mindre aktive, enkelte raser som er mer disponert for å legge på seg, kastrasjon og sterilisasjon som endrer dyrets metabolisme eller helseproblem (endokrine forstyrrelser, nedsatt bevegelighet etc).

Overvekt innvirker ikke negativt bare på kattens velvære og generelle livskvalitet, det kan også redusere forventet levetid betraktelig, og flere alvorlige sykdommer kan oppstå som følge av overvekt eller fedme. Dette inkluderer:

  • Leddgikt, redusert bevegelighet og lammelser

  • Tungpustet og redusert toleranse for aktivitet

  • Diabetes

  • Hjertesykdom

  • Økt risiko for urinveisproblemer (spesielt katter)

  • Hudproblemer pga. manglende evne til å stelle pelsen selv (spesielt katter)

  • Større risiko for infeksjoner

  • Økt risiko under operasjon og anestesi

  • Leversykdommer

Adferd og fôring

Mange dyr får for mye mat fordi vi synes synd på dem og tror at de er sultne «hele tiden» fordi de tigger. I de fleste tilfeller er det adferd, og ikke sult som er årsaken til tigging

 

I det ville spiser katten minimum 10 mindre måltider i løpet av dagen. Kattens adferd i forhold til spising, kan inndeles i to faser; en appetittvekkende fase og en konsumerende fase. Den appetittvekkende fasen inkluderer å jakte, fange og drepe byttet. Den konsumerende fasen involverer spisingen av byttet.

For de fleste av våre tamkatter, har den appetittvekkende fasen blitt redusert til å tigge etter mat eller leting av avfall/rester på bord og benker, og den konsumerende fasen er redusert til å knaske tørrfôr eller sluke hermetikkfôr.

Derfor kan det være lurt å dele opp maten til katten i flere små måltider gjennom dagen, og aldri belønne katten når den tigger.

En katt er ikke et menneske, og har ikke samme fordøyelsessystem som oss og dermed ikke de samme behovene.

Er katten din overvektig?

Alle katter har en idealvekt for sin størrelse og kroppsbygning. Det er vanskelig å finne idealvekten ved å bruke gjennomsnittsvekt, man må derfor kjenne på kroppen til hvert enkelt individ. Når vi som fagpersoner vurderer et dyrs idealvekt, er ikke dette vår personlige mening. Man bruker et internasjonalt vurderingssystem, hvor dyrets BCS (Body Condition Score) og BFI (Body Fat Index) og andre tegn vurderes. BCS sier hvilket hold katten er i – om den er overvektig eller undervektig og evt hvor mye. Man ser blant annet på hvor godt ribbeina kjennes ved palpering, hvor synlig midje og buk er, og hvor mye underhudsfett og muskelmasse katten har.

BCS RC.png

Vektreduksjonsplan

Før en skal begynne med vektreduksjon på katt er det svært viktig at dette gjøres kontrollert for å få best effekt og en sikker vektnedgang. Optimalt vekttap er 0,5 – 1 % i uken. Katten bør ikke gå ned i vekt raskere enn dette da katter kan utvikle fettlever hvis stor vektnedgang skjer for rask. Vektnedgangen skal ta lang tid, og eier må være forberedt på at det kan ta opptil et år før målvekten er nådd.

For best mulig vektreduksjon, er det nødvendig med et individuelt mål for vekttapet og hvor lang tid dette skal ta. Det anbefalte daglige fôrinntaket tar utgangspunkt i hvor overvektig dyret er. Vår dyrepleier setter opp en individuell langsiktig plan for din katt med veiledning. Les mer om vårt vektreduksjonsprogram her. Det er svært viktig å følge opp katten og tilpasse fôrrasjonen underveis for å sikre korrekt og sikker vektreduksjon. Vi ønsker kontroll av katten gjerne 1 ganger i måneden for å sikre at reduksjonen ikke går for raskt, men også for å se at den faktisk fungerer. Det er mulig vi må gjøre flere justeringer underveis. Spesielt viktig er disse kontrollene i starten for å finne den optimale vektnedgangen da dette er svært individuelt. Et vektreduksjonsprogram krever dedikerte eiere, engasjement og riktig fôr og veiledning. Mange eiere synes det er vanskelig i starten, men det blir lettere etter hvert som man får kommet i gang. Det viktigste er å ikke gi opp! Å få katten til sin idealvekt har utrolig helsebringende effekt for katten din.

For en 5-kilos katt tilsvarer 25 g ost i kalorier 3 ½ hamburger eller 3 ½ sjokoladeplater for et menneske

VISSTE DU AT?

Mosjon og lek

Øk treningen i takt med at dyrets form blir bedre. Varier og vær kreativ når det gjelder treningen. Fint om man også bruker jakt og lek i forbindelse med fôringen. I stedet for å la katten bruke den appetittvekkende fasen på tigging, kan man heller la katten jakte og fange «byttet».

Treningstips:
 

  • Sett fôret på plass slik at katten må bevege på seg for å komme til den.

  • Lek gjemsel med fôret; gjem maten rundt omkring i huset og følg katten på jakten. Eventuelt kast kulene slik at katten må fange de.

  • La katten jakte på lyset fra lommelykt med hvitt lys eller laser laget for denne bruken og belønn med fôrkuler. I denne leken er det viktig at katten får belønning, da lyset ikke er noe de fysisk kan fange.

  • Ta med katten på tur. Hvis ikke katten følger deg frivillig bruk gjerne sele.

  • Lag egne foodpuzzles (fôrlabyrinter) der katten må jobbe for å få tak i maten. www.foodpuzzlesforcats.com er en veldig fin side med mange gode tips for hjemmesnekrede fôringsleker.

  • Bruk fôringsball som er en lekeball som slipper ut fôrkuler etter hvert som den ruller rundt.

  • Katter kan også lære seg kommandoer som «gi pote», la katten bruke hjernen for å fortjene maten.

  • Lek mye!

Hvilket fôr skal jeg velge?

Å redusere vekten hos en katt med dens normale fôr eller med light-fôr, anbefales ikke da fôret er balansert i forhold til et normalt energiinntak. Man kan få feilernæring i form av for lite viktige næringsstoffer, og man oppnår sjelden suksess. Mengden må også være så liten, at katten vil bli sultent, og dermed tigger mer.

En mer effektiv strategi er å fôre med et lavkalori-fôr (slankefôr) som er spesielt fremstilt for å redusere vekten og sørge for tilstrekkelig med viktige næringsstoffer. Fôr som er beregnet for dette, av høy kvalitet, får man hos veterinæren. Dagligvarefôr inneholder ofte bare vegetabilske proteiner og soya. Kattene spiser må derfor spise mye mer for å dekke energibehovet og for å få i seg de essensielle næringsstoffene. Det er ikke nødvendigvis fordi de liker det så godt. 

 

Hos oss får du kjøpt Royal Canin Satiety og er et diettfôr utviklet for vektreduksjon. Sammensetningen i Satiety forbedrer energimetabolismen, gir bedre regulering av appetitt, gir metthetsfølelse, reduserer kaloriinntak, støtter fettforbrenning og vedlikehold av muskelmasse. I tillegg forebygger dette fôret dannelsen av krystaller og steiner i urinen som ofte er predisponibelt på overvektige katter. Satiety er ideell for langsiktig vektkontroll og man behøver ikke å bytte fôr når målvekten er nådd, man må bare justere mengden.

Satiety har også en våtfôr-variant som er kjempefin å bruke dersom katten liker våtfôr. Våtfôret inneholder akkurat det samme som tørrfôret, bare tilsatt ca 60 % væske og hjelper på metthetsfølelsen.

Godbiter og annen mat bør ikke gis i denne perioden. Hvis man absolutt ønsker å gi godbiter, kan man bruke grønnsaker med lite stivelse og fett. Man kan også gi tørrfôrkuler fra slankefôret eller man kan lage egne godbiter.

Introduksjon av slankefôr

For katter er luktesansen veldig viktig i et måltid, og det som alltid lukter godt og gjør et måltid mer appetittlig er fett. Når det nå skal introduseres et nytt fôr som kanskje ikke lukter det samme som det katten er vant til, må man gjøre dette gradvis over flere dager. Dette gjør man også for å unngå at katten får magetrøbbel med diaré. La overgangen til det nye fôret gå over 3-7 dager. Gjerne lenger hvis du har en meget kresen katt. Start med å blande en liten mengde av den nye dietten med den gamle. Hvis katten aksepterer den nye dietten, øk gradvis mengden av den nye dietten samtidig som du minsker mengden av den gamle dietten, til du er helt over på det nye fôret. Hvis katten din ikke vil ha den nye dietten (det skjer ofte, så ikke mist motet), la denne overgangen gå gradvis over enda lengre tid. Hvis katten får våt-mat, varm den forsiktig opp til kroppstemperatur, for å øke smakligheten og forsterker lukten.

 

Når man har funnet riktig dagsdose, bør man dele opp denne i flere porsjoner. Katter har flere små måltid i løpet av en dag. Å sette fram hele dagsrasjonen med en gang fungerer stort sett dårlig da katten gjerne spiser opp hele dagsrasjonen med en gang. Er man på jobb store deler av dagen, kan man gi et stort måltid (ikke alt) før man drar og heller gi flere små på kvelden. Friskt vann må være tilgjengelig hele tiden.

Flere katter i hus?

TIPS!

  • Mål opp kattens dagsfôrrasjon nøyaktig om morgenes (bruk vekt eller målebeger for å få riktig mengde).

 

  • Del opp fôret i flere måltider. Katter liker å spise flere måltider i løpet av en dag.

 

  • Ikke la hele dagsrasjonen være tilgjengelig hele tiden, del opp i flere måltid

 

  • Gi katten mat før du selv spiser, så reduseres tendensen til å tigge

 

  • La katten være i et annet rom mens du tilbereder og spiser dine egne måltider for å unngå tigging og dårlig samvittighet

 

  • Ha det moro med maten! Metthetsfølelsen kan økes ved at spisetiden forlenges. Leker fylt med fôr gjør det spennende for katter å spise. Eventuelt kan man spre tørrfôr utover slik at de kan få utløp for fôrinnsamlingsinstinktet.

 

  • Bruk noe av kattens daglige matrasjon som belønning ved dressurtrening

 

  • Hvis katten ikke vil akseptere det nye fôret, kan du varme maten eller tilsette litt lunkent vann eller væsken fra hermetisk tunfisk for å forsterke lukt og smak

Mange katteeiere sliter med å kontrollere matinntaket til katten fordi de har flere katter i husstanden hvor den ene spiser opp maten til andre. Man må være sikker på at den overvektige katten ikke har annen mat tilgjengelig. Det finnes matstasjoner som gjør dette veldig enkelt. Surefeed er en fôringsstasjon som sørger for at hvert dyr får tilgang til sin egen fôrskål uten konkurranse med andre. Fôringsstasjonen styres av kjæledyrets microchip slik at skålen kun åpnes for det ene dyret fôret er ment for. Med denne kan man måle opp eksakt det katten skal ha av mat i løpet av et døgn og ha full kontroll over hvor mye den har spist. Surefeed kan fås kjøpt hos oss, og prisen er 1499.- I pakken får du også med en liten tag man kan henge på halsbåndet for de kattene som ikke er mikrochippet.

Når målvekten er nådd

Etter at katten din har nådd målvekten, bør et nytt program opprettes for å sikre seg at katten ikke går opp i vekt igjen – for det kan skje raskt! Å fortsette med den fôret katten tidligere fikk før slankeprosessen, kan gjøre at katten går opp i vekt selv med reduserte mengder. Man bør bruke et fôr som er tilpasset for katten. Er det for eksempel en kastrert katt, kan man bruke et fôr tilpasset kastrerte katter da dette fôret inneholder mindre fett. Slankefôr er også utviklet for å kunne bruke etter at målvekten er nådd, man må bare justere mengden. Hyppige kontroller er viktig idet man endrer fôr og man har økt kalorimengden i fôret. Hvis katten begynner å gå opp i vekt igjen, må man gjøre justeringer for å finne riktig fôrbalanse for den katten. Det er lettere å forebygge vektoppgang enn å måtte starte på vektreduksjon igjen. Vi anbefaler 2 kontroller i måneden fram til vekten med det nye fôret er stabilisert. Etter det kan det være lurt med hver tredje måned på et år og tilslutt hvert halvår. Disse kontrollene er like viktig som diett og mosjon; dette hjelper også eiers motivasjon.

Trenger du hjelp til slankeveiledning ta kontakt med oss! 

bottom of page