top of page

Til deg med ny katt i hus

Å eie en katt er et stort ansvar, men det gir også enormt med glede. Vi som er din dyreklinikk ønsker i likhet med deg at katten din er frisk og glad. Vi er en god kilde på kunnskap og erfaring og gir gledelig ut råd angående katten din. 

​

Et nytt firbeint familiemedlem er stor stas for de tobeinte i familien, men husk at katten, enten det er en kattunge eller en voksen katt, trenger tid til å venne seg til sitt nye hjem.  

En kattunge har gjerne dårlig retningssans og kan fort rote seg bort dersom den er ute uten tilsyn man bør derfor ikke slippe ut den nye kattungen før man er sikker på at den har vent seg til huset og folkene i huset. Det samme gjelder voksne katter som nettopp har skiftet hjem. Det anbefales å holde den nye katten inne i noen uker, noen ganger også måneder, så man er sikker på at katten anser huset som sitt nye hjem. La katten venne seg gradvis til sitt nye hjem, både inne og ute. Katter som ikke er sterilisert eller kastrert bør ikke slippes ut.  

​

​

Før katten ankommer sitt nye hjem bør man ha klart: 

 

  • Fôr

  • Matskål og vannskål 

  • Dokasse 

  • Klorestativ og gjerne klatrestativ

  • Kattesand

  • Leker 

Kattens sosialiseringsfase

Man bør ikke ta kattunger fra moren og søskene sine før de er 12 uker gamle. Fra kattungen blir født til de er rundt 12 uker, gjennomgår de en såkalt sosialiseringsfase. Denne fasen er svært viktig for kattens læring og atferd for fremtiden. Når de er hos moren lærer de «katteskikk», noe som kommer dere som nye eiere til gode. Kattungene lærer blant annet å bli renslige, spise selv og de lærer kattespråk. 

​

Når kattungen kommer til sitt nye hjem er det du som overtar ansvaret for oppdragelsen. Man skal aldri bruke vold mot en katt, men heller rolig og bestemt fjerne katten fra det ulovlige den holder på med. Enn kattunge er veldig aktiv og finner på mye sprell, og dette er dens naturlige atferd. De fleste som har hatt katt kan fortelle at å plukke kattunger fra gardiner er like vanlig som å plukke blåbær i skogen. Man må derimot huske at den denne leken er helt naturlig for katten og danner grunnlaget for ferdigheter den trenger senere i livet. Både jakt, kamp og fluktteknikker læres inn allerede fra kattungekassen. Den leken man ser senere er også i bunn og grunn trening til «voksenlivet» og er viktig for kattens aktivitet og stimulering.  

​

Det er også lurt å introdusere alle aldersgrupper, kjønn og andre dyr til katt på et tidlig stadie slik at de lærer å bli kjent og at dette ikke blir skremmende senere i livet. En voksen katt som har bodd i en husstand uten barn for eksempel, kan være utrygg når det plutselig  en dag kommer besøk av barn. 

Renslighet

Katter er fra naturens side meget renslige dyr. Dersom kattungene vokser opp med mor som bruker kasse, så har de som oftest lært denne teknikken innen de flytter til sitt nye hjem. Dersom kattungen derimot ikke vet hva den skal bruke kassen til når den flytter hjem til dere, så er det ganske enkelt og lære de det.  

 

Vis kattungen tydelig hvor kassen er. Når den skal sette seg ned og gjøre fra seg, så setter man den i kassen. Gjerne sett kattungen i kassen når den nettopp har våknet, spist og herjet. Det tar ikke mange dager før den skjønner hva som kreves av den.  

Dersom katten skulle ha uhell inne, er det svært viktig at man ikke kjefter på den. Det vil oftest ha motsatt effekt, og man kan ende opp med en urenslig katt som forbinder kassen med ubehag, og begynner heller å gjøre fra seg på andre steder som for eksempel sofaen, sengen og andre kreative steder.  

​

Når kattungen er godt vant med kassen, kan man etter hvert sette den på mer egnede steder, som for eksempel vaskerommet. Siden katter er renslige dyr, liker de ikke å gjøre fra seg i skitne kasser eller nær masten sin. Husk derfor å ta ut av kassen straks den har gjort fra seg og rens kassen generelt en gang daglig.

Etter hvert som kattungen vokser opp, er det mange som helt naturlig begynner å gjøre fra seg ute og gradvis slutter å bruke kassen, men vi anbefaler å fortsatt ha et kattetoalett tilgjengelig. Det er lettere å fange opp tegn på sykdom hos katter som har toalett. Katter som har blærekatarr, har begynt å drikke mer enn før eller har problemer med løs mage vil ofte begynne å bruke et toalett om det er tilgjengelig. 

I perioder med sterk kulde og frost vil et toalett innendørs være med å forebygge problemer med forstoppelse, spesielt hos unge og eldre katter

Fôring av katten

Katter er rene kjøttetere (carnivore) og  har en kropp tilpasset sin naturlige diett. Det betyr at den må ha tilføsel av animalske råvarer som blant annet inneholder flere essensielle aminosyrer (blant annet taurin) og flere vitaminer. Kattens naturlige diett består av omtrent halvparten protein, litt under halvparten fett og en bitteliten mengde karbohydrat. 

​

Det er derfor meget viktig at katten fôres på kattemat av god kvalitet, gjerne fra dyreklinikker, og mat som er tilpasset kattens livsstadium og helsetilstand. Katter skal ikke fôres på hundemat siden hunden er en alteter og ikke en kjøtteter, hundefôr har ikke høyt nokk innhold av proteiner og mangler de viktige næringsstoffene kattene trenger.

​

Kattunger har helt forskjellig ernæringsbehov enn en gammel katt, og man må ta hensyn til dette når man fôrer. Hvis du har spørsmål rundt ernæring av din katt, er det bare å kontakte oss så skal vi hjelpe.  

​

Husk at katten alltid skal ha rent og friskt drikkevann tilgjengelig. Mange katter liker ikke at værhårene berører skålkanten når de spiser eller drikker, og da kan det være greit å gi dem en større skål.  

Fra naturens side dekker katten væskebehovet sitt gjennom det den spiser (en mus inneholder omtrent 80 % vann), og er ikke spesielt flink til å drikke nok vann. ved å tilby katten våtmat bidrar du til at katten får i seg tilstrekkelig væske. 

​

For å unngå overvekt på voksne katter, kan det være lurt og følge fôringsveiledningen som står på baksiden av fôrposen og passe på at katten ikke spiser mye mer enn anbefalt mengde daglig. Overvekt er ikke bra for noen, verken dyr eller mennesker, og det kan forkorte livet til din katt med mange år. Kontakt oss for å få råd og et skreddersydd slankeprogram for din katt før du begynner slankingen. Les også vårt infoskriv om overvekt her.

Generelt stell

Det er alltid en meget stor fordel at man fra første stund lærer kattungen å bli godt håndtert. Gjør det til en daglig vane å se i munnen, ørene og se over hele kroppen som en del av kosen. Da vil man se med en gang dersom noe endrer seg, som for eksempel tannstein, øremidd, sår eller andre problemer.  

​

Dersom man har en langhåret katt må man også lære kattungen å bli børstet. Børst katten en gang daglig helt fra den kommer til deg slik at den blir vant til slikt stell. En langhåret kan som ikke blir børstet kan ofte få store knuter og tover. Dette er smertefullt for katten, og ender ofte opp medå måtte barbere store deler av pelsen sin. Kvalitetsfôr hjelper ofte på kvaliteten på hud og pels. Noen ganger kan det også hjelpe å gi fiskeolje som kosttilskudd i tillegg. Fiskeolje som er beregnet til katt får du kjøpt hos oss.  

​

En helsesjekk sammen med den årlige vaksinen er med på å fange opp ting før de utvikler seg til et større problem. Ved Bergen Katteklinikk ønsker vi å gi deg som har fått ny kattunge et tilbud som inkluderer anbefalte helsekontroller og rutinebehandlinger kattens første leveår.  

​

Vårt kattungeprogram inkluderer:

  • Vaksine og helsesjekk ved ca 3 måneders alder.

  • Revaksine ved ca 4 og 6 måneders alder

  • ID-merking med microchip registrert i DyreID

  • Kastrering i perioden 4,5 - 8 måneders alder

  • Tannfellingskontroll ved ca 7 måneders alder 

  • Veiing og vurdering av vekst ved alle undersøkelser 

  • Resepter på nødvendig antiparasittbehandling (ormekur, flåttmiddel)

​

Les mer om vårt kattungeprogram her.

​

Når katter nærmer seg senior, rundt 7 år, anbefales det også en blodprøve på den årlige helsesjekken. Denne kan være med på å avdekke sykdomstilstander på et tidlig stadium før katten utvikler symptomer, og som gjør at vi kan starte behandling tidlig. Katter kan potensielt bli ganske gamle, over 15 år er ikke uvanlig ved godt stell.

​

Det finnes flere gode bøker om katter. En an bøkene vi anbefaler på det varmeste er «Katten» av etolog Bjarne Braastad. Denne kan du kjøpe hos Dyrebeskyttelsen Bergen i første etasje i Jekteviken 5. Besøk gjerne hjemmesiden til Bjarne Braastad her for flere gode tips om kattehold.

bottom of page