top of page
Handling your cat for grooming

Handling your cat for grooming

Spill video

Hvordan holde pelsen blank og flokefri

Lær katten å bli børstet

Børsting hjelper å fjerne løs pels. Da de fleste korthårede katter, klarer å gjøre dette selv ved å rengjøre pelsen, svelger noen mye pels som resulterer i hårballer og oppkast. Børsting av pelsen holder ikke bare pelsen i en god stand, det gir også muligheten til å sjekke helsen til hud, hår og om katten har parasitter som flått eller lus.

Det varierer veldig om katter liker å bli stelt eller ikke. Noen tolerere det, noen blir overbegeistret, noen bryr seg ikke mens andre løper avgårde straks de ser en hårbørste.

 

Start når katten er ung

Nøkkelen til suksessfull pelsstell er å introdusere børsting ved ung alder. Ideelt som kattunge. Det er viktig å introdusere børsting rolig og gradvis, gjerne i forbindelse med noe kattungen liker, som for eksempel mat. Tips er å begynne med en ren tannbørste som fungerer som en liten børste lik morens tunge. Den vil mest sannsynlig bli mer akseptert enn en stor børste. Voksne katter derimot, må gjerne læres å børstes da de kanskje ikke har opplevd det tidligere eller synes det har vært stressende og ukomfortabelt ved en tidligere anledning.  

Katter steller seg selv vanligvis når de er avslappet, så det er best å starte børstingen når du ser katter er rolig og komfortabel. Du kan sjekke hvor imøtekommende katten er til børsting ved å stryke den med hånden din først på plasser du ønsker å børste.

Bli kjent med hårbørsten

Før du begynner børstingen, er det lurt å la katten bli kjent med hårbørsten. Legg børsten på gulvet

og la katten utforske den i sitt tempo. Belønn straks all utforsking, som for eksempel at den lukter på børsten. Når katten begynner å bli komfortabel med at børsten er i nærheten, kan du ta den opp og la katten utforske den i hånden din.

 

 

Ved å la katten stryke seg på børsten i noen sekunder, gir det den muligheten til å skjønne at børsten ikke er skummel – men at den å faktisk være i nærheten av den gir belønning. Så kan man starte børstingen.

 

Katter som er litt var på hårbørsten selv etter at de har vist at de er komfortabel med børsten på bakken eller i hånden, er neste steg å forsikre seg at katten er komfortabel med å la børsten være i nærheten av kroppen dens. Måten det kan gjøres på, er å stryke katten med oversiden av håndflaten din samtidig som du holder børsten i hånden, slik at børsten ikke er i kontakt med kroppen. Neste steg blir så å stryke børsten på pelsen.

Bruk belønning!

Katter som er usikre på pelsstell, vil belønning hjelpe å gi en positiv assosiasjon til pelsstell. For eksempel, finn en godbit som katten er glad i og børst pelsen i et kort øyeblikk og avslutt med godbit for hver gang børsten er i nærheten av pelsen. Repeter dette flere ganger. Katten vil deretter skjønne at for hver gang børsten er i nærheten, kommer det også en godbit og assosierer dermed dette med noe positivt. Man kan deretter fortsette med lengre børsting for hver godbit.

I stedet for godbit, kan man også belønne med kos – noen katter liker det bedre. Børst katten samtidig som du stryker den med den andre hånden på plasser du vet den liker å bli klødd på.

Man kan også gi katten belønning i form av et våtfôr den liker og børste samtidig som katten spiser. Maten vil dermed fungere som en distraksjon. På den måten kan man bli ferdig med børstingen effektivt på kort tid. Noen katter motstrider børstingen straks distraksjonen opphører og maten er tom. En mer langsiktig metode vil derfor være å gå tilbake til børste – godbit – børste – teknikken beskrevet over.

Prøv å børst på samme måte som katten selv steller seg på da denne måten er mest sannsynlig å bli akseptert på. Stryk sakte og et lite område med hårene.  Start med de partiene katten mest sannsynlig vil like å bli børstet på, slik som hodet, ansiktet, ryggen og halen. Bruk minst mulig håndtering. Ha gjerne alltid hårbørsten tilgjengelig og børst flere ganger om dagen i starten slik at katten bli vant til det. Over tid blir vil det bli mindre nødvendige med belønninger.

Husk at katter har tykkere pels på vinteren og trenger da mer pelsstell. Det samme gjelder røyteperioden når været blir mildere.

Pelsstell av vanskelige områder

Enkelte steder er vanskeligere å nå, som for eksempel magen, krever gjerne håndtering. Plasser katten på en måte som er komfortabel og bruk kun den tiden katten aksepterer. Hvis katten kjemper imot eller viser tegn til engstelse som flate ører, murring eller at den slår med halen, bør du slutte. Start igjen når katten er avslappet. Noen ganger kan det være behjelpelig å være to personer; én som holder katten og én som gir godbiter og børster.

 

En katt bør aldri tvinges til å børstes da dette vil gjøre pelsstell mye vanskeligere i fremtiden. I verste fall kan katten begynne å unngå deg til tider da den assosierer deg med denne negative situasjonen.  

  

Langhårede katter

Langhårete katter trenger regelmessig børsting for å unngå pelsfloker. Områder som typisk floker seg er under frambeina, under haken og i baken og bakbena. Følg derfor ekstra nøye med på disse områdene. Det er ekstra viktig at langhårede katter lærer seg og bli børstet og at det ikke er en stressende situasjon. For katter som virkelig hater pelsstell, er ofte siste utvei å dra til veterinæren hvor katten kan få bedøvelse hvis pelsen har floket seg veldig.

Hvilken børste skal man velge?

Det er mange ulike børster på markedet. Det er viktig å velge en hårbørste som ikke skraper opp huden eller drar i huden. Det er også viktig å finne en børste som katten liker da det er veldig forskjellig fra katt til katt.

  • Pelshanske: For korthårede katter, kan en pelshanske være nyttig. Denne fjerner løs pels effektivt. Noen katter synes derimot at hanskene er skummel og foretrekker heller en børste eller kam. Noen foretrekker kun bruk av to fingre av hansken i stedet for hele hånden.

  • Børste: Utstikkende børster kan være effektiv for lang pels. Det kan være en fordel å bruke børster med plastikktupper for å unngå å skrape opp huden. Børster er nyttig i små områder, som for eksempel hodet.

  • Myk børste: For tynn pels eller for katter som finner børsten ukomfortabel, som for eksempel eldre katter, kan en myk bustede børste være mer passende.

  • Gummibørster: Noen katter foretrekker børster med få, tykke gummispisser. Denne fjerner effektiv masse hår på kort tid, men kan være vanskelig ved bruk på flokete hår. 

  • Kam: Velg gjerne en bred kam slik at det er enkelt å kamme gjennom pelsen uten å måtte dra i huden. En kam er nyttig for å komme til på små områder.

bottom of page