top of page

Flått

Flåtten oppholder seg gjerne i busker og kratt, og hopper lett over på dyr eller mennesker som passerer. Mens vi raskt merker om vi blir bitt er det ikke like lett for katten å si ifra. Heldigvis finnes det i dag gode tiltak for å unngå flåttbitt på våre firbente venner! 

 

Å bli bitt av flått er i seg selv ikke farlig, men det kan være plagsomt og ubehagelig. Det man er mest bekymret for er at flåtten overfører mikroorganismer som kan gi alvorlige sykdommer. Jo lengre tid flåtten sitter jo større er faren for smitteoverføring.

 

Finner du en flått bør den straks fjernes, og fjerner du den innen 24 timer etter at den festet seg vil som regel smitteoverføring unngås. En flåttfjerner kan være et godt hjelpemiddel for å få ut flåtten hvis den først har festet seg. 

 

I Norge er det i hovedsak flåtten Ixodes ricinus som er aktuell smittebærer. Katter kan også utvikle sykdom av flåttsmitte. Katter kan smittes av Anaplasma phagocytophilum og bli syke med feber, nedsatt appetitt og slapphet. Disse tre symptomene er uspesifikke, men typiske hos alle dyrearter som rammes av flåttbårne sykdommer. 
 
En annen infeksjon som forekommer hos katt er Hemoplasmosis eller Feline Infectious Anemia, som forårsakes av Mycoplasma haemofelis. Infeksjonen forløper vanligvis uten symptomer hos friske katter, men kan blusse opp ved en underliggende virussykdom. Det ser ut som at også denne smitten kan være flåttbåren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Bilde: Mycoplasma haemofelis påvist i vårt laboratorium

 


Vi anbefaler å bruke forebyggende flåttbehandling i flåttsesongen, både for å beskytte katten din mot sykdomssmitte og irritasjon men også siden flått lett kryper over på andre familiemedlemmer. 

 

Det finnes flere preparater på markedet som reduserer flåttplagen betraktelig. Det er tilgjengelig både flåtthalsbånd og flere typer spot-on preparat til bruk på katt. 

Flåttbehandling er reseptbelagte legemidler, så man må derfor kontakte veterinær for å anskaffe dem. 

 

Kontakt oss gjerne om råd for best mulig forebyggende behandling for din katt. 

 

20190722_101709.jpg

Hvordan fjerne en flått?

Hvis du finner flått på din katt, er det veldig viktig å fjerne denne og at fjerningen gjøres korrekt. Gjør man det feil kan det resultere i at munndelen til flåtten (som sitter godt festet) sitter igjen i hudlaget til katten, eller at man klemmer væskene fra flåtten inn i katten. Begge måter kan gi infeksjon og/eller en hudreaksjon. Da flåtten er en smittebærer, er det sikrest å bruke hansker under fjerning. Det finnes flere typer flåttfjernere som gjør jobben litt enklere, et eksempel er O’Tom Flåttfjerner. Følg punktene under for å sikrest mulig fjerne en flått.

 

Er du usikker på hvordan fjerne flåtten, ikke nøl med å ta kontakt med oss.

 

  1. Opptre rolig. Vær alltid rolig, skånsom og betryggende rundt katten, så ikke den blir stresset.
     

  2. Få hjelp. Noen ganger kan det være hjelpsomt å ha en annen person som holder katten mens du skal fjerne flåtten.
     

  3. Legg alt klart på forhånd. Ha alt du trenger klart før du begynner slik at prosessen blir kort og for å unngå unødig stress for katten.
     

  4. Finn et egnet sted. Finn et passende sted som er best egnet til å fjerne flåtten. Er dere to, kan det være lurt å bruke et underlag som er i riktig høyde, som for eksempel et bord. Er du alene, kan det være mest praktisk å knele på gulvet bak katten.
     

  5. Hold katten godt. Katter liker å ha alle fire poter i kontakt med underlaget den står på, så sørg for at den har det. Er du alene, sett deg på kne på gulvet og ha katten i mellom knærne dine for å unngå at katten rygger bort.
     

  6. Fjern flåtten. Flåttfjernere kommer med instrukser, følg disse nøye. Hvis du bruker O’Tom flåttfjerner, se video under.

    Hvis du ikke har O’Tom flåttfjerner, bruk pinsett. Hold denne parallell til kattens hud og grip flåtten så nærme huden til katten som mulig. Dra flåtten oppover med et jevnt trykk. Ikke vri ved bruk av pinsett, da dette kan rive av munndelen til flåtten.











     

  7. Rens flåttbittet etter fjerning. Bruk gjerne saltvann som du får kjøpt på apotek.
     

  8. Kvitte seg med flåtten. Drep flåtten ved å knuse den i toalettpapir eller serviett. Dette er for å unngå å komme i kontakt med flåttens væsker (som kan være infeksiøs) og trekk den ned i do, for eksempel.
     

  9. Følg med på katten. Følg med bittstedet og se etter tegn til infeksjon, irritasjon, og følg med på kattens atferd og tegn på sykdom. 

Bilde og tekst er hentet fra International Cat Care

O'Tom Tick Twister Official Video

O'Tom Tick Twister Official Video

Spill video

Er du usikker på hvordan fjerne flåtten eller er urolig etter at katten din er blitt bitt av flått, ikke nøl med å ta kontakt med oss.

Kilde: Bayer Animal Health og International Cat Care.

bottom of page