top of page

Innendørskatten; adferd og miljø

I denne teksten ønsker vi å informere om viktigheten av miljøet rundt katten din. Dette er ting man gjerne ikke tenker mye over i hverdagen, men som kan ha mye å si for din katts trivsel. Særlig viktig er dette for katter som kun bor innendørs og husholdninger med flere katter, men gjelder også for alle typer familiekatter. Kanskje kan det hjelpe deg å forstå katten din bedre også?

 

Katter er ikke flokkdyr slik hunder er, det er viktig for dem å ha oversikt og kontroll over hjemmet sitt. Katter har en del spesielle behov, hvis vi som eier klarer å imøtekomme dem, vil vi gi katten et så godt liv som mulig.

Muligheter for lek og jakt

I naturen vil store deler av kattens dag gå med til å jakte. En katt kan ha 10 – 15 mislykkede jaktforsøk før de til slutt fanger et måltid. Dette gir dem en god del fysisk aktivitet, samtidig som det gir dem utfordringer og behov for å tenke ut nye taktikker. En katt som tilbringer store deler av dagen/livet sitt i hus bør få tilgang til de samme utfordringene og stimuli. Hvis ikke miljøet deres tilbyr disse aktivitetene, kan katten lett fylle tiden med de aktivitetene som er tilgjengelig: spise, vaske seg og sove.  Katten vil oppleve kjedsomhet og frustrasjon. Dette kan føre til overvekt og stressrelaterte lidelser som overdreven vask av pels eller problemer med dokassen. 

 

For å unngå dette må vi tilby katten utløp for sitt jaktbehov. Man kan bruke mat til å stimulere jakt ved å kaste fôrkuler bortover gulvet. Det er også flere typer leker på markedet der katten må bruke både hodet og kroppen for å få tilgang til maten sin.

 

Bruk gjerne fargerike leker med falsk pels eller fjær til å forestille byttedyr. Det er en fordel hvis disse henger i en strikk slik at man kan bevege dem opp og ned. Ha gjerne mange leker og bytt på hvilke du har fremme, man kan for eksempel ha fremme tre leker og rotere hvilke tre dette er.

 

La katten fange leken etter et par forsøk og belønn dem gjerne med deler av dagens matrasjon. Tilby også større leker som katten kan bite på. Man kan også bruke leker man kan fylle med fôrkuler slik at katten må jobbe for maten. Bruker man laserpenn til å stimulere jakt og lek, er det viktig å belønne jakten til slutt. Dette kan gjøres ved å gi en godbit eller deler av matrasjonen når katten fanger «prikken» eller å peke den på en leke før den slås av.

 

Vær oppmerksom på lek med strikk, tråder og mindre gjenstander. Katter kan svelge denne typen materiale og vil kunne trenge kirurgi for a fjerne dem igjen.

 

Ikke la kattungen bruke armen din som leketøy- oppfordre heller til bruk av leker. Slik vil du unngå en voksen katt som tror det er ok å tygge på armer i lek.

Fôrdispenserleke: Katten må jobbe for maten, slik som i naturen.

Trygt miljø

Katter liker å ha muligheten til retrett hvis den på noen måte føler seg truet. Tilby katten gjemmesteder som den kan trekke seg tilbake i. Dette vil gi katten muligheten til å trekke seg unna. Hvis katten opplever en situasjon som utrygg vil de heller velge å trekke seg tilbake til et trygt sted enn å vise aggressivitet.

 

Gode eksempler på gjemmesteder er kattehuler. Disse kan også lages av pappesker eller transportburet deres og et teppe – bare bruk fantasien, det trenger ikke å være dyrt. Katter foretrekker å observere miljøet sitt fra steder i høyden, på for eksempel et klatrestativ eller en hylle. En god regel er å ha et gjemmested og et hvilested i høyden i hvert rom per katt i husholdningen.

 

Hvis du har flere katter i hus, er det viktig at du har flere gjemmesteder. Det er en fordel om disse har flere innganger/utganger – på den måten kan ikke en annen katt vokte over plassen.

Forholdet til oss som mennesker og eiere

Selv om katten ikke betegnes som et flokkdyr, kan de ha utvalgte individer de ønsker/prioriterer å omgås. De kan også trives med felles vask og stell og danne familiegrupper. De kan gjerne hvile i nærheten av andre dyr og mennesker, og kan trives med å være sosial så lenge det er tilstrekkelig mattilgang.

 

Som tidligere nevnt har katter et stort behov for å ha kontroll, dette gjelder også i forholdet til oss som mennesker og matmor/far. Katter trives godt med å ha ofte/hyppig kontakt med oss, men ikke veldig intenst. De liker også svært godt å være den som tar initiativ til kontakt med deres menneskevenner.

Hvordan tilnærme seg katten

Sett deg ned i deres nivå og unngå stirrende øyekontakt. La dem komme til deg. Lett stryking rundt hodet og kinn er en fin måte å gi katten kos. Hvor mye kos og kontakt en katt vil ha er veldig individuelt, se opp for tegn på at nå er det nok.

 

Tegn på at katten er avslappet og vil ha mer kos er sakte blinking, maling, katten gnir gjerne hodet til hånden og kroppen din. Katten kan også rulle på gulvet for å vise at den er avslappet og koser seg, det er derimot ikke lurt å gni katten på magen, hold deg til hoderegionen.

Behov

Katter trenger tilgang til elementære behov som vann, mat, kattekasse, klorestativ, lekeområder og hvileområder. Disse bør plasseres på forskjellige steder i huset, helst med god avstand fra hverandre.

 

Mat bør ikke stå i nærheten av dokassen og vann bør stå et stykke vekk fra maten. Det er ideelt å gi katten valget mellom minst to forskjellige steder for de elementære behovene. For eksempel å tilby to dokasser på forskjellige steder, to vannskåler, flere lekeområder med forskjellige leker.

 

Katter er svært renslige dyr, vi anbefaler å rengjøre dokassen hyppig, minst en gang daglig. Dette vil forebygge urinering utenfor dokassen.

 

Ved å tilby et slikt tilpasset innemiljø vil man dempe utvikling av stress og stressrelaterte lidelser ved å gi dem valgmuligheter og variasjon.

Luktesans og miljø

Luktsignaler er en viktig del av kommunikasjonen katter imellom. Katter bruker lukt og duftinformasjon til å oppdage og orientere seg i deres miljø. Disse kjemiske signalene er kjent som feromoner.

 

Katter produserer feromoner fra forskjellige kjertler rundt lepper, kinn, føtter, patter og hale. Når du ser en katt gni hodet på veggen, stolen eller døren, er dette for å markere territoriet sitt, hvor de føler seg trygg.

 

“Kinnmarkering” som dette vil spre kattens lukt. Katten gnir seg gjerne til møbler, andre dyr og mennesker. Et tips er å tilby katten passende steder å markere seg på denne måten.

 

Kloring på vertikale og horsontale overflater er en normal adferd som også etterlater lukt og visuelle signaler. Det er lurt å tilby katten klorebrett og klorestativ forskjellige steder i hjemmet, særlig steder man ser katten gjentatte ganger klorer og markerer seg. På denne måten vil man kunne forebygge skade på møbler og markering på uønskede steder ved at katten har et tilpasset miljø for markeringsbehovet sitt.

 

Katter kan også trygt tilvennes uteområder ved bruk av sele og/eller kattesikre innhengninger og kan på den måten få stimuli ved forskjellige lukter og sanseinntrykk.

Katter kan reagere negativt på lukter som sterkt parfymerte vaskemiddler, luftrensere og lignende.

 

Er katten din av en nervøs eller stresset type er det flere tiltak man kan igangsette, les mer om stresshåndtering her.

bottom of page