top of page
Tannsjekk

Tannhelse hos katt

Utvikling av tennene

Kattunger fødes uten tenner. Melketennene kommer frem ved 2 ukers alder, og fr 4 måneders alder blir de erstattet av permanente tenner. Melketenner faller ofte ut uten at eier legger merke til det. Katter har 26 melketennner. Disse er tynnere og mindre kraftige enn de permanente, som gjør at kattunger ikke kan tygge gjennom hardt fôr. De permanente tennene, 30 i alt, vil gjøre det mulig for katten å tygge fôr med hardere konsistens og større kuler.  

Tannproblemer

Katter får sjelden hull i tennene (karies), men det kan fremdeles oppstå problemer som plakk, tannstein, tannkjøttbetennelse (gingivitt), tannrotbetennelse (peridontitt), tannbyller (rotabscesser) eller ulike tannsykdommer.  Ca 70 % av alle katter over 3 år lider av tannproblemer.  

Når katten spiser fester det seg matrester med spytt og bakterier på tennene, som over tid forkalkes til tannstein. Tannstein kan du ofte se som et brunt belegg opp mot tannkjøttet, og kan ikke fjernes med vanlig tannpuss. Både plakk og tannstein kan føre til gingivitt, som er betennelse i tannkjøttet.

I mindre alvorlige tilfeller kan tannkjøttet behandles slik at det blir friskt. Om det forblir ubehandlet vil periodontitt kunne utvikles. Dette er betennelse i festet til tannen og da vil tenner med tid kunne løsne fra festet sitt. Sammen med periodontitt kommer risikoen for betennelser/byller i tannroten. Kroniske bakterieinfeksjoner i tannkjøttet kan igjen spre seg til indre organer som hjerte, lunger og lever. Langvarige problemer kan gjøre katten mer mottakelig for andre problemer som hjerte-, nyre-, lunge- og leddproblemer. Dette er fordi immunforsvaret blir kontinuerlig aktivert.  

Katter kan også få en tannsykdom som tidligere kaltes FORL, men som nå går under navnet TR (Tooth resorption) som står for tannedbrytning. Dette er en lidelse hvor tannen blir brutt ned av eget immunforsvar. Tilstanden er veldig smertefull for katten.  Ofte er et vanskelig å oppdage FORL uten tannrøntgen, derfor anbefales dette ved mistanke om tannlesjoner.  

Vårt mål er å utføre forebyggende tannbehandling, dette innebærer å fjerne tannstein og plakk før det fører til sykdom. Grundig tannrens hos veterinæren bør foretas jevnlig. Hos eldre katter anbefales en tannsjekk hver 6 mnd, mens det hos de fleste yngre katter er tilstrekkelig ved den årlige vaksinen.

Symptomer på dårlig tannhelse: 

  • Dårlig ånde og misfarging av tenner 

  • Sikling og mye smatting 

  • Vekttap 

  • Rødt tannkjøtt eller blødende tannkjøtt 

  • Dårlig appetitt, vegring for å spise tørrfôr eller endring i spise- og drikkevaner  

  • Slapp og irritabel  

Forebygging av tannproblemer

Tannpuss: 

Det beste man som eier kan gjøre for å forebygge tannproblemer, er å pusse tennene til katten – aller helst daglig. Katten må gradvis tilvennes tannbørsting, slik at den lærer å akseptere eller like det. Hvis man ønsker maksimal beskyttelse, må det børstes hver dag. 

Utstyr man trenger:  

  • Tannpasta til dyr (tannpasta til mennesker er giftig). Disse har god smak, slik at det blir som en godbit, samt inneholder enzymer. 

  • Rene hender og korte negler 

  • Tannbørste til dyr eller mikrofiber fingervott 

  • Vann  

  • Et rolig sted

  • Tålmodighet

 

De enkelte trinnene bør vare i 5 minutter og gjentas i 5 dager, før du går videre til neste trinn. Alle dyr er forskjellige, så tren i deres eget tempo, og ikke overskrid grensen hva katten tolererer.  

  1. Presenter katten for tannpastaen; ta litt på fingeren og la katten slikke det av. Gjenta noen ganger.  

  2. La katten venne seg til berøring av munnen; ta tannpasta på en finger og la den gli langs tenner og tannkjøtt, så langt bak i munnen som katten aksepterer. Gjenta noen ganger.  

  3. Presenter katten for tannbørsten – start med hjørnetennene. Før børsten fra tannkjøttet og mot tannspissen. Unngå fortennene, som er det mest følsomme området i munnen.  

  4. De bakerste tennene: Begynn som forrige gang med å børste kattens hjørnetenner. Beveg børsten langsomt mot tennene bak hjørnetennene med en sirkulerende bevegelse. Fortsett kun så lenge katten er trygg med det. Børst begge sider av munnen. 

  5. Alle tennene: Begynn som forrige gang med å børste hjørnetennene og deretter de bakerste tennene, og avslutt med fortennene.  

  6. Innsiden av tennene: Når katten aksepterer børsting av alle tennene, kan man gå videre til innsiden av tennene.  

Husk å gi katten masse ros underveis, og avslutt med belønning!  

Bruk av spesialfôr: 

Bruk av spesialfôr kan minske veksten av tannstein. Det finnes flere fôrtyper på markedet som fungerer på hver sin måte, vi selger Royal Canin Dental. Royal Canin Dental er tilsatt næringsstoff som binder kalsium i spytt slik at begrenser dannelsen av tannstein og plakk samt motvirker dårlig ånde.  Samtidig fungerer fôret som en slags tannpuss ved at fôrkulene inneholder spesielle fiber som gjør at når fôrbitene tygges, omslutter de tennene og renser tennene. Fôrkulene er store i størrelsen og ikke-porøse slik at katten faktisk må tygge fôrkulene før de svelges. For mer fôringsveiledning, ta kontakt med vår dyrepleier.  

Royal Canin Dental

Tannsteinfjerning og tanntrekk hos Bergen Katteklinikk

Ved tannsteinfjerning hos oss blir katten lagt i narkose. Tennene renses så for plakk og tannstein med en ultralydscaler. Tannoverflaten poleres deretter for å jevne ut uregelmessigheter i emaljen. Lommer rundt tennene måles og det tas røntgen dersom det er behov for det. Etter tannbehandlingen vil det gis en gjennomgang av eventuelle avvik og vi kan lage en plan for videre behandling og eventuell tanntrekk.

De følgende punkter kan være greie å huske på når du tar med deg katten hjem etter tannsteinfjerning: 

  • Katten kan være trett opptil et døgn etter tannbehandlingen: Katten har vært i narkose, og vil derfor være sliten når den kommer hjem. Det er ikke uvanlig at den er slapp eller ønsker å sove resten av kvelden. Det er helt normalt at katten kan sjangle noe eller oppføre seg litt annerledes etter sedasjon. Varigheten på dette varierer og kan være alt fra timer til et døgn før virkningen av narkosen begynner å avta. 

  • Kroppstemperaturen kan være nedsatt etter narkosen: Under sedasjon er det vanlig at kroppstemperaturen går noe ned. La katten ligge på et rolig, varmt og godt sted, og ha en dokasse tilgjengelig. 

  • Små hyppige måltid: Det er viktig at katten er helt våken og kan gå stødig av seg selv før han får tilbud om mat og vann. Gi hyppige og små porsjoner og gi tilsyn. 

  • Forebygging! Husk at det er viktig å ta vare på tennene til katten etter tannbehandling slik at det tar lengre tid før tannstein kommer tilbake.  

 

 

 

De følgende punkter kan være greie å huske på når du tar med deg katten hjem etter tanntrekk: 

  • Oppblødt fôr: Katten vil være sår i munnen etter trekk. For at sårene skal kunne gro, er det viktig at munnen og tannkjøttet ikke utsettes for harde tyggegjenstander. Det betyr at de neste to ukene bør bestå av myk kost i form av oppblødt fôr. Hell vann over en mengde tørrfôr, la det stå en stund og knus det eventuelt med en gaffel. Man kan gjerne blande inn med litt våtfôr/boksemat for smakens skyld.  

  • Sutur: Ved tanntrekk syr vi med en sutur som brytes ned av seg selv etter noen uker. Ved trekking av melketenner blir det ikke brukt sutur.  

  • Kontroll: Det avtales en kontrolltime av operasjonssåret etter ca 10 dager.

Tannbehandling
bottom of page