top of page

Seniorkatten

Katter lever lengre enn tidligere, med høyere alder forandres også kattens behov. Vi treffer mange spreke 14 åringer på klinikken, og ser verdien i god oppfølging når katten eldres.

Katten anses som senior når den er rundt 8 år. Helsen til katten er derimot veldig individuell og man kan se aldersrelaterte forandringer hos noen mellom 7-10 år, og hos de aller fleste når de har rundet 12 år.

Visste du at en 15 år gammel katt kan sammenlignes med en person på 73 år? I Europa er den forventede levealderen til katt på rundt 16 år.

Å bli gammel er en naturlig prosess. Selv om det skjer mye med kroppen, er ikke alderdom en sykdom i seg selv. Mange av lidelsene en katt kan få når den blir eldre kan ikke helbredes, men det kan kontrolleres slik at livskvaliteten opprettholdes. Nøkkelen her er å oppdage forandringer tidlig, på denne måten kan man sinke utviklingen av sykdommen og holde den i sjakk.

​

På Bergen Katteklinikk tilbyr vi et seniorprogram sammen med den årlige helseundersøkelsen og vaksinen. Programmet har som mål å oppdage aldersrelaterte plager og sykdom på et tidlig stadium, gjerne før katten utvikler symptomer.

​

Hva skjer når katten min blir eldre?

  • IMMUNSYSTEM Sammenlignet med yngre katter vil immunsystemet deres være mindre motstandsdyktig mot infeksjoner.

 

  • HUD Huden deres er tynnere og mindre elastisk, dette gir dårlig blodsirkulasjon og større risiko for infeksjoner.

 

  • PELS Eldre katter er ikke like effektive med vask av pels, som kan føre til matt og uren hud og pels.

 

  • VEKTTAP Eldre katter blir ofte undervektige og har lav Body Condition Score. Dette kan skje grunnet evnen til å lukte og smake mat er nedsatt, samt evnen til å fordøye maten. Riktig ernæring er viktig for å gi katten den støtten den kan få.

 

  • MUSKELTAP (SARKOPENI) Sarkopeni er muskulær atrofi som oppstår grunnet aldring. Det fører til tap i muskelstyrke og fysiske evner. Sarkopeni gjør at muskelvev blir erstattet med fettvev, og det fører til fibrose.

 

 

  • KLØR Kattens klør kan gro for raskt, bli for tykk og flisete.

 

  • DEMENS Kognitiv dysfunksjon med symptomer lignende demens hos mennesker kan også ses hos katt. Man ser da ofte katten vandre hvileløst, katten mjauer overdrevent mye, virker desorientert og kan unngå sosial kontakt (eventuelt søke unormalt mye kontakt). Man kan også se begynnende urinering og avføring utenfor dokassen.

 

 

  • HØRSEL Kattens hørsel kan svekkes.  Nedsatt hørsel kan gjøre det vanskeligere å tilpasse seg endringer i miljøet.

 

 

  • ØYNE Forandringer i kattens øyne kan variere fra mild uklarhet i linsen til lidelser relatert til høyt blodtrykk. Nedsatt syn kan gjøre det vanskeligere å tilpasse seg endringer i miljøet.

 

 

  • TENNER  Tannlesjoner er svært vanlig hos eldre katter og kan medføre stor smerte. Særlig er tannlidelsen TR (tann nedbrytning) vanlig hos eldre katter. Tannstein, tannkjøttbetennelse og påfølgende periodontitt kan også plage katten din når den blir eldre.

 

  • APPETITT Hos friske eldre katter kan nedsatt appetitt komme av dårligere luktesans. Nedsatt appetitt kan også forårsakes av flere sykdommer eller dårlig tannstatus hos katt, dette er viktig å utelukke.

 

  • NYRER Nyrefunksjonen til eldre katter kan svekkes med alder, symptomer i forbindelse med dette kommer sent i sykdomsforløpet. Dette er den vanligste grunnen for at eldre katter kommer til veterinæren. Seniorsjekk vil kunne bidra til å påvise forandringer tidlig og oppdage dette tidlig.

 

  • DIABETES Overvektige katter er predisponert for å utvikle diabetes (sukkersyke). Les mer om overvekt her.

 

 

  • LEDD Leddproblemer kan forekomme hos eldre katter. Vage symptomer som problemer med å komme seg rundt der de ellers pleier, problemer å komme seg i dokassen eller gå i trapper vil gi mistanke om dette. 90% av katter over 12 år viser radiologiske tegn på degenerative leddlesjoner.

 

  • STOFFSKIFTE Hypertyreose eller økt stoffskifte er en lidelse hos eldre katter som gir symptomer på økt appetitt, rastløshet, høy hjertefrekvens, vektnedgang og fordøyelsesproblemer. Les mer om Hypertyreose her. 

​

Ikke anta at katten din «bare er gammel», mye kan behandles for å gjøre livskvaliteten til din katt best mulig. Nøkkelordet er forandring. Endring i adferd eller endring i fysikk bør undersøkes mer grundig på klinikken. Endringer kan være plutselig aggressiv adferd eller mindre aktivitet grunnet smerter. Se opp for økt eller minsket vanninntak og urinering, dette kan være symptomer på kronisk nyresvikt eller diabetes. Urinering utenfor dokassen kan også være et symptom på aldersrelaterte lidelser.

Forebyggende behandling du som eier kan gjøre hjemme

Katter er eksperter til å skjule sykdom! Ved å følge godt med på din katts utvikling med årene hjelper du den å holde seg frisk. Undersøk katten ofte sammen med den daglige kosen.

​

Børst katten ofte for å fjerne løse hår, hjelpe katten å holde seg ren, minske dannelsen av hårballer og øke blodsirkulasjonen i huden. Sjekk klørene og klipp dem hvis nødvendig, vi kan hjelpe med dette ved behov.

​

Børst kattens tenner med fingervott eller tannbørste, dette er klart den mest forebyggende behandling for tannlidelser. Tannlidelser er vanligere hos eldre katter, ta gjerne kontakt for en vurdering av din katts tannstatus.
 

Riktig ernæring vil gi katten din alle forutsetninger for god helse. Overvekt kan øke med alderen til katten, seniorfôr tilpasset din katt kan hjelpe å holde den i et passende hold. Les mer om de ulike typene seniorfôr vi selger på klinikken her. Eldre katter vil også kunne oppleve vektnedgang, dette kan som tidligere nevnt ses i sammenheng med flere typer lidelser. Riktig diagnose og diett er viktig. 

​

Reduser stress i kattens miljø, eldre katter tåler mindre forandringer enn før. Prøv å få naboer, familie eller gode venner til å passe katten i ferier og prøv å unngå å introdusere nye kjæledyr for den eldre katt.

​

​

IMG_20190611_171235_128.jpg

Vi måler intraokulært trykk på seniorkatten Rudy 

Hvordan kan vi hjelpe og hva innebærer en seniorsjekk?

Likt som du hjemme kan observere forandringer hos katten din, vil jevnlige kontroller kunne gi oss muligheten til å oppdage små forandringer hos din katt også.

Fra katten er 7-8 år bør en geriatrisk undersøkelse utføres for å vurdere helsestatus til katten. Dette vil som sagt gjøre det lettere å oppdage forandringer gjennom aldringsforløpet.

Studier viser at ved flere aldersrelaterte lidelser kan man påvise en gradvis vektnedgang årene før sykdommen ble plukket opp. Vektkontroller og Body Condition Score (BCS) er svært viktige hjelpemidler.

Etter undersøkelsen avgjør vi om årlige besøk er tilstrekkelig, for eldre katter med tydelige aldringstegn, kan det være anbefalt å komme til seniorsjekk hvert halvår.

Undersøkelse av eldre katter:

  • Vekt, Body Condition Score

  • Observasjon for å vurdere ganglag, koordinasjon, syn.

  • Hud, pelskvalitet

  • Hjerteslag, hjerterytme

  • Palpasjon av buk

  • Tannundersøkelse/munnhulesjekk

  • Ernæringsveiledning basert på funn.

  • Laboratorieundersøkelser

 

Laboratorieundersøkelser som en del av den årlige geriatriske undersøkelsen.

Ved hjelp av blod og urinprøver kan vi vurdere kattens nyreverdier, leververdier, stoffskifte, blodsukker, evnen til å konsentrere urinen sin og avdekke andre unormale funn. En hematologisk blodprøve vil avdekke blodmangel og infeksjon.

 

Nylig har det kommet en blodprøve som kan avdekke nyresykdom hos katt på et tidlig stadium: SDMA. Nyresykdommer er, som sagt, noe vi ser ofte hos eldre katter. En katt med kronisk nyresvikt viser nødvendigvis ikke symptomer før opptil 60-70 % av nyrefunksjonen er svekket og kan derfor være vanskelig å oppdage tidlig i sykdomsforløpet. En blodprøve kan diagnostisere nyresvikt tidlig slik at behandling kan starte. Kronisk nyresvikt kan ikke helbredes, men tilpasset fôr og medisiner kan hjelpe nyrefunksjonen og bremse sykdomsutviklingen. 

 â€‹

​

​

IMG_20190325_163613_011.jpg

Seniorkatten Fuzzy får sjekket blodtrykket

Kontakt oss gjerne for seniorkontroll og ernæringsveiledning til din katt.

​

​

​

Kilder; Royal Canine, Cornell Unieversity College of Veternary medicine

bottom of page