Veterinærklinikk for katt
Katter med høyt stoffskifte;
Hypertyreose
Hypertyreose (høyt stoffskifte) er en relativt vanlig lidelse som hyppigst rammer katter eldre enn 8 år. Denne sykdommen er forårsaket av økt produksjon av hormonet tyroksin i skjoldbruskkjertelen. Kattens skjoldbruskkjertel finner man på framsiden av halsen, den er delt i to lapper og befinner seg på hver side av luftrøret.
Når en katt har hypertyreose blir enten en eller begge lappene forstørret og fører til overdreven produksjon av thyroideahormoner (T3 og T4) Disse hormonene er viktig for kattens stoffskifte (forbrenning) og ved overproduksjon går kroppens organer og funksjoner enkelt sagt «på høygir».
Hva som forårsaker hypertyreose er ikke helt kjent men de fleste tilfeller er en godartet forstørring av skjoldbruskkjertelen, mens ca 2% av kattene har en ondartet svulst i skjoldbruskkjertelen.
Sykdommen utvikler seg ofte sakte med en gradvis økende påvirkning på kattens almenntilstand. Forblir sykdommen ubehandlet vil den på sikt være livstruende, men heldigvis finnes det flere gode behandlingsalternativer for katter med hypertyreose.
Symptomer på hypertyreose kan være:
-
Vekttap til tross for økt appetitt (sees oftest samtidig)
-
Økt drikkelyst
-
Økt urinering
-
Rastløshet og irritabilitet
-
Oppkast og/eller diare
-
Rask puls
-
Dårligere pelskvalitet
-
Økt vokalisering
-
Håravfall / uflidd pels
Det er viktig å påpeke at ikke alle katter reagerer likt på sykdommen, og har ikke alltid alle symptomer. Og om den har et eller flere av disse symptomene er det ikke ensbetydende med at katten har hypertyreose da dette også kan være symptomer på andre sykdommer.
Hvordan diagnostiseres hypertyreose?
Hypertyreose kan bekreftes ved å ta en blodprøve for å måle nivåene av stoffskiftehormonene. Også i mange tilfeller kan veterinæren kjenne den forstørrede skjoldbruskkjertelen på katten hals. Det er viktig å forsikre seg om at katten ikke lider av andre sykdommer i tillegg til hypertyreose for å få en vellykket behandling og dette gjøres også enkelt ved en blodprøve.
Som en del av seniorhelsesjekken, inkluderer vi alltid sjekk av stoffskiftet ved å ta denne blodprøven. Les mer om seniorkatten og hvilke andre prøver vi anbefaler utført av den eldre katten her.
Behandling:
Ved tidlig diagnostisering og behandling, kan en katt med hypertyreose få et langt og godt liv. Sykdommen er kronisk men kan kontrolleres, og behandling vil være livslang. Hvis den ikke blir behandlet kan sykdommen føre til økt blodtrykk og hjerteproblemer.
Det er flere måter å behandle hypertyreose på, men den mest vanlige er behandling med medisiner hjemme som reduserer produksjonen av stoffskiftehormoner.
Det finnes også et fôr som har et veldig lavt innhold av jod (Hills y/d). Ettersom jod er en av bestanddelene i stoffskiftehormonene så innebærer den reduserte tilførselen at kroppen ikke lengre produserer så store mengder av hormonet. Denne behandlingsmetoden krever at katten ikke spiser noe annet enn dette fôret. Dette kan være noe utfordrende hvis katten jakter og spiser byttedyr.
En annen behandlingsmetode er å kirurgisk fjerne den syke delen av skjoldbruskkjertelen, men vi ser noen ganger at symptomene kommer tilbake etter en stund i dette tilfellet samt at hvis for mye av skjoldbruskkjertelen fjernes kan den få for lavt nivå av stoffskiftehormoner slik at katten må behandles for lavt stoffskifte istedenfor.
Det er også mulig å behandle med radioaktivt jod men få sykehus i Norge tilbyr denne behandlingen.
De fleste katteeiere velger å behandle katten med medisiner hjemme. Dette er vanligvis med tabletter som gis 1-2 ganger daglig. Det er viktig i begynnelsen at katten overvåkes nøye med jevne oppfølgingsbesøk hos veterinær. Blodprøve må tas før behandlingen starter og etter 3 uker, 6 uker, 10 uker og 20 uker. Dette er for å overvåke nivået av hormonene i kroppen, til man finner den riktige doseringen for hver katt. Når katten er stabil og hormonene er på et tilfredstillende nivå trenger du som regel bare å komme til kontroll hver 3.måned for å overvåke kattens tilstand.