top of page

TOPTIP

Hvordan få katten til å drikke mer?

Grå katt som drikker fra kranen

Noen ganger er det nødvendig å få katten til å drikke mer. Dette kan være på grunn av sykdom i for eksempel nyrer (nyresvikt) hvor katter er i fare for å utvikle dehydrering som igjen kan forverre nyresykdommen, eller katter med FLUTD (sykdom i urinveiene) hvor væske forebygger tilbakevendende urinveisinfeksjoner. Her er noen tips for å få katten til å drikke mer:

  • Velg en drikkeskål som katten vil drikke fra. Prøv ulike skåler og se hvilken katten foretrekker. Katter foretrekker ofte glass, metall og keramiske i stedet for plastikk. Noen foretrekker vide, ikke dype skåler slik at ikke værhårene rører skålen. Fyll skålen helt opp til kanten.

  • Plasser flere vannskåler rundt i huset slik at katten ikke trenger å gå langt for å finne en. For eksempel plasser vannskåler i hver etasje. Hvis du har flere katter, må du ha en skål for hver katt eller sosial gruppe.

  • Finn en god plassering av skålen. Katter foretrekker ikke å ha vannskålen nærme matskålen. Unngå doble matskåler (en side for mat og en for vann). Plasser skålen på et rolig sted vekk fra dører som ofte brukes og travle plasser i huset.

  • Noen katter foretrekker rennende vann. Bruk gjerne vannfontene, rennende vann fra springen, et badekar med litt vann eller lek med vann. Å leke og lage bevegelse i vannet kan stimulere til å drikke vann. Bruk for eksempel en ping pong ball i en stor drikkeskål til å lage bevegelse.

  • Eksperimenter med ulike vannkilder. For eksempel springvann, samlet regnvann eller mineralvann. Noen katter liker å drikke fra sølepytter eller andre vannkilder i hagen. Vann som er igjen etter å ha kokt fisk eller kylling, kan være veldig populært. Lag gjerne en kraft eller suppe av reker, fisk eller kjøtt i vann.  

  • Tilby vann eller andre væsker romtemperert hvor det er mulig. Smaken er redusert i kalde væsker.

  • Gi våtfôr av god kvalitet i stedet for tørrfôr. Våtfôr inneholder ofte 60 % væske. Man kan også tilføre ekstra vann i våtfôret. Noen katter vil veldig gjerne spise mat som minner om suppe (tilfør romtemperert vann i stedet for kaldt). Hvis katten din kun spiser tørrfôr, prøv å tilføre vann i tørrfôret. Husk alltid å forhøre deg med din veterinær før skifte av diett eller for ernæringsråd dersom katten din er syk.

  • Vær tålmodig og endre gradvis, katter liker ikke raske endringer i kosten.

  • Væske å unngå: Salte væsker som saltlake bør unngås. Katter skal ikke ha kumelk da kumelk ikke kan nedbrytes og kan gi diare, samt hvis katten din har nyresykdom er det ikke ideelt med høyt fosforinnhold som det er i melk. Alt som inneholder løk eller løkpulver bør ikke gis da løk er giftig for katt.

bottom of page