top of page
Image by Євгенія Височина

Kattens påske 

Nå er tiden kommet for Kvikk Lunsj, fylte påskeegg, påskekrim og å pynte huset eller hytten fullt med gule blomster og ting – i alle fall for oss. Katten kan ikke være deltager på alle våre påsketradisjoner, og det er flere ting katteeiere bør være obs på.

 

Pass på påskepynten

  • Mange liker å pynte huset med påskeblomster, men man skal være obs på at flere av disse kan være svært giftige for katten. Hvert år havner flere katter hos veterinæren etter å ha spist gifte planter. Nedenfor ser du en liste over giftige plantene som er å finne i norske hjem i påsken:

    • Påskelilje og pinselilje

    • Krysantemum

    • Tulipan

    • Liljekonvall

 

Symptomene varierer etter hva slags plante katten har fått i seg. Mistenker du at katten har spist giftige planter, ta kontakt med veterinær. Vær obs på symptomer som nedsatt allmenntilstand, nedsatt matlyst, oppkast eller diaré bør du oppsøke veterinær. Løken er spesielt giftig og inneholder stoffer som gir mageproblemer.

  • Mange liker å tenne stearinlys i påsken. Katten synes dette kan være spennende å lukte på. Pass på værhårene og en svinsende hale som stryker seg ved stearinlyset, det kan resultere i brannskader. Pass også på ild og glør fra åpen peis som kan gi brannskader på pels og poter.

  • Katter synes gjerne det er spennende å jakte og leke med både påskekyllinger, fjær og ris. Pass på at ikke katten skjærer seg eller spiser pynten. Fremmedlegeme kan gjøre stor skade ved å sette seg fast i tarmsystemet når det blir spist.

 

Vern om påskeegget og påskematen

  • Påskeegget er fylt med fristende sjokolade. Sjokolade inneholder theobromine som katten ikke tåler. Er du usikker på om katten har fått i seg sjokolade, ta kontakt med veterinær. Spar gjerne på emballasjen dersom du har den, da informasjonen kan være nyttig for oss. Jo mørkere sjokolade, jo mer theobromine. Gjærbakst bør holdes unna katten da det kan gi alkoholforgiftning og gassutvikling.

  • En av tradisjonene for oss mennesker i påsken, er påskematen. Man ønsker gjerne at katten også skal ta del i denne gleden, og mange eiere liker å gi matrester. Påskens måltider er ofte forbundet med fet og salt mat. Dette kan bli for mye av det gode for katten. Løk og hvitløk er også vanlige ingredienser i påskematen, som kan føre til forgiftning.

  • Med påsken kommer våren og mildere vær. På denne tiden av året starter flåttsesongen. Les om flåtten her. Vi anbefaler å bruke forebyggende flåttbehandling, både for å beskytte katten mot sykdomssmitte og irritasjon men også siden flått lett kryper over på andre familiemedlemmer. Flåttbehandling er reseptbelagte legemidler, så man må derfor kontakte veterinær for å anskaffe dem. Man skal også være obs på at hoggormen nå kommer fram. Mistenker du at katten er blitt bitt, må veterinær kontaktes.

 

Hjemme, hytten eller kattepensjonat?

Gleden for mange i påskeferien, er å reise til hytten. For katter kan reise være forbundet med mye stress. Noen katter er gjerne vant til reise og det kan fungere fint å være reisefølge. Mens andre, er det best å la katten være hjemme i vante og trygge omgivelser. Kattepensjonat er også et veldig godt alternativ dersom eier ikke vil holde seg hjemme i påsken. Skal katten på pensjonat, er det viktig å planlegge i god tid på forhånd slik at viktige vaksiner er tatt og at det er ledig plass på pensjonatet. Katter vaksineres årlig mot kattepest og katteinfluensa.  Dersom katten ikke har fått vaksine tidligere, må den ha to vaksiner med 3-4 ukers mellomrom (grunnvaksine). Les om våre vaksinerutiner her. Vi kjenner godt til og samarbeider med to kattepensjonat her i Bergen: Bergen Kattepensjonat og Havstrilens Kattehotell. Hos de kan du være sikker på at katten fin får all oppfølging og kos den trenger.

Katteekspert og professor i etologi har gode tips og råd angående ferier og katt. Artikkelen kan du lese her.

Vi ønsker våre to- og firbeinte venner er riktig god påske! 

bottom of page