top of page
IMG_3697.JPG

O' jul med din glede

Vi er i midten av desember, og jul og nyttårsaften nærmer seg med stormskritt. For katten kan høytiden være forbundet med en del stress, og det er flere ting man bør være obs på. I den forbindelse vil vi komme med noen tips for å gjøre julen best mulig for katten din.

Pass på juledekorasjonene

 • Vi har alle sett youtube-filmer av katter som henger i juletreet. Katter synes gjerne det er spennende å jakte etter både julejuler og girlander, og innpakkingsbånd. Pass på at ikke katten skjærer seg på knuselige gjenstander eller får stygge sår i munnen av innpakkingsbånd som katten biter etter. Girlander og innpakkingsbånd kan også gjøre stor skade ved å snøre seg fast i tarmsystemet når det blir spist.

 • Mange liker å tenne stearinlys i julen. Katten synes gjerne dette er spennende å lukte på. Pass på værhårene og en svinsende hale som stryker seg ved stearinlyset, det kan resultere i brannskader.

 • Flere av julens populære planter kan være giftige for katten. Julestjerne, julerose, liljer, hyacintene, amaryllis, misteltein er alle planter katter bør holde seg unna. Mistenker du at katten har spist giftige planter, ta gjerne kontakt med veterinær. Vær obs på oppkast, diarè, sikling. 

Vær forsiktig med matrestene

 • En av de viktigste tradisjoner for oss mennesker i julen, er julematen. Man ønsker gjerne at katten også skal ta del i denne gleden, og mange eiere liker å gi matrester. Julens måltider er ofte forbundet med fet og salt mat. Dette kan bli for mye av det gode for katten.

 • Pass på å ikke gi matrester som inneholder løk, hvitløk eller druer og rosiner da disse er giftige for katten. Pass også på så katten ikke forsyner seg av sjokoladeskålen. Sjokolade inneholder theobromine som katten ikke tåler.

 • Katter er også laktoseintolerante og skal ikke spise melkeprodukter som ikke er tilpasset katten. I motsetning til oss mennesker, har ikke katter har tilstrekkelig nok av enzymer som spalter laktose. Dette kan derfor gi magesmerter til katten.

Ikke steng katten utendørs i lengre perioder

Katter er ørkendyr og har en pels som er utviklet for å holde høy varme ute. For katten kan den norske, kalde vinteren bli litt for kald. Sørg derfor for at katten har mulighet til å komme inn når den ønsker. Hvis katten er ute om natten, lag gjerne soveplasser hvor katten har mulighet å varme seg på. Skal du reise bort i julen, ha alltid noen som passer på katten. 

Gi katten masse kos og oppmerksomhet

Desember er en høytid hvor veldig mange stresser for å få alle ting på plass før julen ringer inn. Det er viktig å ikke glemme katten i all juleforberedelse. Katter er svært sosiale dyr og er ofte avhengig av eierne sine for å føle seg trygg. Stress hos katter kan komme av så mangt. Det som virker som små bagateller for oss, kan være en stor stressfaktor hos en katt. Det kan være så enkelt som at huset er blitt julepyntet, at det er ofte besøk, eller at eieren rett og slett ikke har tid til å gi oppmerksomhet til katten.

 

Katter som går lenge med stress eller opplever gjentatte stressede situasjoner tåler dette dårlig og kan utvikle atferdsendringer og sykdommer. Det er viktig å lære seg kattens signaler og kroppsspråk, og vite hva den liker og ikke liker. Slik oppdager man også dersom dette endrer seg. Les vårt infoskriv om stressede katter her.

Nyttårsaften

Nyttårsaften er en ganske stressende aften for katter. Høye lyder og lys kan virke skremmende for våre kjæledyr, vi anbefaler å forberede seg godt. Nedenfor har vi listet en del tips til deg og katten din:

 • Gi gjerne katten et godt måltid i god tid før rakettene starter.

 • Hold katten inne og sett frem en ren dokasse med sand til katten.

 • Trekk for gardinene der katten oppholder seg og sett gjerne på klassisk/rolig musikk på radioen.

 • Lag et trygt oppholdssted til katten, skjermet for lyd og lys. Det er en fordel hvis katten kan ha mulighet til å ligge i høyden da de følger seg mest trygg her. Tilby også gjerne en kattehule eller lignende.

 • Ikke la katten være alene. Prøv å forhold deg rolig selv og snakk beroligende til katten.

 • Pass på at katteluken er stengt og at vinduer er lukket. Vi anbefaler at alle katter er ID-merket slik at de kan finne tilbake til eier hvis de løper vekk i panikk. Hvert år forsvinner katter fra sine familier fordi de rett og slett har blitt skremt på nyttårsaften. Les mer om ID-merking her.

 • Noen bruker også lydtrening god tid i forkant. Sett gjerne på en lydfil som spiller av rakettsmell, for eksempel på Youtube, og spill for katten i god tid før nyttårsaften. Start med lavt volum i noen dager og gradvis øk volumet etter hvert som katten blir vant til lyden. Dette gjør at det kommer mindre overraskende på, på selve dagen.

Hjelpemidler for å forebygge stress i julefeiringen og på nyttårsaften

Det finnes ulike naturlige preparater som virker stressreduserende for katten som for eksempel Feliway, iHarmoni samt fôr som Royal Canin Calm. Start gjerne bruken av disse i god tid før begivenhetene inntrer.

Feliway inneholder kattens egne duftstoffer (feromoner) som virker beroligende. Katter bruker feromoner for kommunikasjon gjennom å skille ut naturlige duftstoffer fra ulike områder på kroppen. Det kan være å signalisere trygghet, usikkerhet og rang og påvirker dermed andre katter.

Når katter er tilfreds og fornøyd markerer de sitt territorie ved å stryke ansiktet på ulike overflater som møbler, hjørner, personer eller andre dyr de er trygge med. Kattens ansiktsferomoner skaper trygghet og hjemfølelse og ved å avsette ansiktsferomoner forsikrer den om at den er i trygge omgivelser. Er det situasjoner som stresser katten, vil de ikke markere slike trygge dufter lenger og kan vise andre tegn ved å eksempelvis gjemme seg, urinmarkere eller klore på møbler. Feliway Classic er en syntetisk analog til kattens ansiktsferomon. Ved å bruke Feliway Classic vil man gjenskape kattens følelse av å være hjemme og dermed eliminere uønsket adferd.
 

Det er utviklet to forskjellige administrasjonsmåter for Feliway. Den ene er en diffuser som er en beholder med feromoner som kan plugges direkte i en stikkontakt. Diffuseren plasseres i det rommet katten oppholder seg oftest, unngå hyller, bak dører, bak gardiner og møbler da det ikke vil gi effekt. Hver diffuser dekker et område på 70m2 og har en varighet på ca. 30 dager. Oppholder katten seg i flere rom og arealet overstiger 50-70m2 monteres ytterligere en diffuser. Refill fås kjøpt. Mange vil merke resultater innen de første 7 dagene. Men alle katter er unike, og avhengig av stressnivå, kan det ta lengre tid før man ser effekt. Vi anbefaler bruk av Feliway minst en måned. Klikk deg inn på vedleggsfilen nedenfor for å se når du skal bruke hva, og se film om hvordan bruke Feliway. 

Den andre administrasjonsmåten er en spray. Det kan sprayes direkte på det området katten befinner seg, som for eksempel på oppholdsstedet man har laget klart for katten på nyttårsaften. Spray gjerne de ønskelige områdene på nytt hver 4-5 time. Pass på at katten ikke er i nærheten ved sprayingen.

Hvordan bruke Feliway Classic diffuser og spray

iHarmoni

iHarmoni er kapsler som skal spises og fungerer på en litt annen måte en Feliway. iHarmoni inneholder peptider (små, korte deler av proteiner) som er naturlige nevromodulerende (stressdempende) næringsstoffer som regulerer stressresponsen ved å påvirke kroppens stresshormonproduksjon på en naturlig måte. iHarmoni har ingen sløvende effekt og preparatet har heller ingen bivirkninger eller uønskede effekter og er ikke vanedannende.

iHarmoni gis i kortere eller lengre perioder alt etter behov. Man kan gjerne begynne god tid før julaften og nyttårsaften. iHarmoni selges i esker på 60 kapsler. Kapselen kan åpnes og innholdet blandes i mat.

I tillegg til iHarmoni og Feliway finnes det et kattefôr som hjelper katter til å håndtere stressende situasjoner. Royal Canin Calm inneholder i, likhet med iHarmoni, et melkeprotein (L-tryptophan) som har stressreduserende egenskaper. Dette fôret bidrar også til å forebygge stressrelaterte plager i fordøyelsessystemet (oppkast, rennende avføring), huden (atopi /overdreven slikking) og urinveisplager (urinveisinfeksjoner) ved lengre bruk. Ideelt sett bør katten fôres med Calm i ti dager før planlagte stressperioder så man kan gjerne tilby katten dette fra i dag av for å få effekt før julen ringes inn. Calm finnes i 4 kg og 2 kg.

 

iHarmoni og Royal Canin Calm må ikke brukes samtidig da de fungerer på samme måte. Men dersom katten må stå på et annet fôr, kan man supplere med å blande iHarmoni i fôret. iHarmoni og Calm kan begge med fordel brukes sammen med Feliway da de fungerer på forskjellige måter. Alle disse hjelpemidlene er reseptfrie og fås kjøpt hos oss.

Det finnes også medikamenter som er sløvende og angstdempende for katten. Disse er reseptbelagte. Hvis du ønsker mer informasjon, ta gjerne kontakt med oss. Det er viktig at en katt som får medikament, må holdes under oppsyn hele tiden.

 

Har du spørsmål om din katt i forkant av jule- og nyttårsfeiringen, ta gjerne kontakt med oss. Mistenker du at katten har fått i seg noe giftig, ta kontakt med veterinær så fort som mulig.

For akutt hjelp utenfor våre åpningstider kan Smådyrvakten kontaktes på telefon 82090060.

 

Vi ønsker alle våre kunder en riktig god jul og godt nytt år!

bottom of page