top of page

Bruk av p-piller på katt

P piller er et reseptbelagt hormonpreparat der virkningen ligner hormonet progesteron. Det brukes som oftest i tablettform for å utsette/forhindre løpetid og drektighet.

Det har tidligere vært vanlig å gi hunnkatter p-piller for å forebygge uønskede kattekull. Det anbefales ikke å bruke dette over tid hvis ikke katten skal brukes i avl. Vi anbefaler å kastrere/sterilisere katten for å unngå uønsket løpetid, drektighet og kattungekull.

Det er i dag påvist stor sammenheng mellom p-pillebruk og brystkreft hos katt. I flere og flere land foreskrives ikke lenger P-piller til katt rutinemessig. Kreft oppdages erfaringsvis sent av eiere og i mange tilfeller er prognosen for helbredelse svært liten når diagnosen stilles.

Om en likevel ønsker å bruke disse medikamentene til katt anbefales det at katten kommer til en årlig helsekontroll, slik at sykdommer kan oppdages i tide.  

Det er andre ulemper i forbindelse med p-pillebruk hos katt. Det kan være lett å glemme å gi katten p-pillen til riktig tidspunkt. Syklusen til hunnkatter varierer noe, og for enkelte katter er ikke en p-pille i uka tilstrekkelig mengde hormon til å utsette løpetiden. 

Katter som er ute spiser gjerne gress for så å kaste opp. Ofte kastes også p-pillen opp og resultatet blir et uønsket kull med kattunger som det kan være vanskelig å skaffe nye, gode, godt gjennomtenkte hjem. 

I tillegg sees det en stadig prisøkning på p-piller noe som gjør at det ikke lenger er stor prisforskjell på lang sikt mellom det å sterilisere katten i forhold til det å bruke p-piller. 

Kontakt oss gjerne for mer informasjon for å forebygge uønsket løpetid/drektighet.

bottom of page