top of page
20210201_103528_capture.jpg
20210201_103426_capture.jpg

PASS PÅ KATTEN I KULDA!

Vinteren i Bergen har tatt med seg sol og minusgrader. Slik det er nå er det ikke forsvarlig å la katten være ute over lengre tid. Katter er ørkendyr og har en pels som holder varmen ute og er derfor ikke er laget for en kald norsk vinter. Katter er utsatt for nedkjøling, urinveisinfeksjon og frostskader.

Forfrysninger oppstår når huden blir så kraftig nedkjølt at vevet mister blodforsyningen. Kroppen sentralt prioriteres og ører, poter, haler og kjønnsorganer blir raskt nedkjølt. Ørene til katten er spesielt utsatt da de er tynne, har lite pels og har små blodkar. Katter har ingen mulighet til å beskytte ørene sine for kulde. En øretipp med frostskader knekkes rett og slett av.
 

Potene blir også kald, men kan også bli sår av saltet vi strør på veien. Vask tredeputene så ikke saltet setter seg og gjør skade. Man kan også bruke potesalver som beskytter huden.

 

Ikke tving katten ut dersom den ikke vil. Veldig mange katter trives ikke i kulden. Å stenges ute en hel arbeidsdag kan være litt for lenge. Det kan være lurt å skaffe en dokasse slik at katten har mulighet til å gå på do innendørs. Alternativt kan man lage et lunt, tørt, isolert, krypinn ute hvor katten kan søke ly for kulden. Katteluker er også et veldig godt alternativ hvor katten selv velger når den vil ut og inn. Vi selger alle typer katteluker fra SurePetCare.
 

Ser du en hjemløs katt som går lenge utendørs, har vi hjelpeplikt.
 

Helt til sist vil vi også nevne at frostvæske er giftig for katter. Frostvæske brukes hovedsakelig for å beskytte bilmotorene fra frysing. Frostvæske inneholder etylenglykol som har en smak som katten liker godt. Etylenglykol fører til hurtig og alvorlig nyresvikt som ofte er dødelig. Symptomer på glykolforgiftning er oppkast, slapphet, ustødighet, pustevansker, økt drikking og urinering (tegn på nyresvikt) og kramper. Ser du tegn på forgiftning, må veterinær kontaktes straks.

20210201_103217_capture.jpg
bottom of page